Kunnen wij een houten vloer leggen en tegelijkertijd zeker weten dat er geen overlast zal zijn voor de (beneden-)buren?
Dat is een regelmatig terugkerende vraag bij ons.
Het antwoord is niet eenvoudig en afhankelijk van allerlei factoren. De doorgaans belangrijkste factor is de basis- of constructievloer. Waar bestaat deze uit? Bijvoorbeeld een houten vloer met houten constructiebalken. Iets dat zeker in Amsterdam nog veel voorkomt in oudere woningen. Of betreft het een woning met een betonnen constructievloer. En hoe ziet de deklaag er uit op die constructievloer. Is dat zandcement of anhydriet. En is dit zwevend gelegd of niet. Welke geluidsgaranties zijn er voor de vloer afgegeven door de bouwer?
Je begrijpt dat dit een veelheid aan vragen betreft die allemaal van invloed zijn op de te leggen ondervloer in combinatie met geluidsisolerende mogelijkheden.
Vervolgens is ook nog van belang of er bijvoorbeeld vanwege de Vereniging van Eigenaars (VvE) geluidseisen zijn gesteld en hoe die eisen er precies uitzien (meestal 10DB).
Er zijn twee instituten die geluidsisolerende ondervloeren die op de Nederlandse markt beschikbaar zijn testen en eventueel certificeren. De NSG (Nederlandse Stichting Geluidshinder) en de TUV (Technischer Uberwachungsverein).
Binnenkort zal ik een blog publiceren waarin bij al die soorten ondervloeren, testen en certificaten uitgebreid zullen bespreken.
In de tussentijd kun je uiteraard een afspraak bij ons maken en je persoonlijke situatie aan ons voorleggen.