Vloerbehandeling van een houten vloer in Amsterdam

Vloerbehandeling en afwerking

Het afwerken en behandelen van uw houten vloer is belangrijk. Hout heeft een open structuur en de poriën van het hout moeten beschermd worden tegen vuil en vocht. Olie trekt in het hout (en vult daarmee de poriën), terwijl lak een beschermlaag op het hout creëert. Bij De Berg Houten Vloeren helpen we u graag om uw houten vloer tot in de puntjes af te werken.

Vloerbehandeling met olie, hardwaxolie of wax

Er zijn 3 middelen waarmee we vloeren kunnen afwerken: olie, hardwaxolie (ook wel hard-wasolie genoemd) en lak. Welk middel u het best kunt gebruiken, hangt af van:

  • De houtsoort
  • De mate van glans
  • De intensiteit van gebruik
  • Bereidheid tot onderhoud
echt-houten-vloer-1
hongaarse-punt-vloer-2
echt-houten-vloer-1

Direct
offerte
aanvragen

Olie

De charme en de warmte van een houten vloer komen na een behandeling met olie helemaal tot leven. Het grote voordeel van een afwerking met olie is dat u kunt kiezen uit een oneindig aantal kleuren. Daarnaast heeft een geoliede vloer een matte, natuurlijke, uitstraling die veel mensen aanspreekt.

De olie kan vaak al in één laag worden aangebracht. Dit kunt u eventueel ook zelf doen.

Onderhoud van een geoliede vloer

Ons advies is om een geoliede vloer minimaal een keer per jaar te behandelen met onderhoudsolie. De vloer krijgt zo de bescherming die het nodig heeft, omdat een geoliede vloer vaak sneller slijt dan een vloer met hardwaxolie of lak.

Het kan ook zo zijn dat u het mooier vindt om de vloer niet meer te behandelen; er komt dan wat meer ‘leven’ in de vloer. Maar houdt dan wel rekening met slijtage, een geoliede vloer kan namelijk ook lokaal bijgewerkt worden als er een slijtageplek of vlek optreedt.

Schoonmaken van een geoliede vloer

Wij raden aan om een geoliede vloer periodiek (bijvoorbeeld eens per maand) schoon te maken met een speciale onderhoudszeep. Deze zeep voedt de vloer en met de tijd wordt de vloer daar mooier van. Het is wel belangrijk om niet te veel vocht te gebruiken bij het schoonmaken en laat de allesreinigers staan; die geven de vloer een doffe uitstraling.

Maak direct een afspraak en kom langs

Hardwaxolie

Wasolie, hard-wasolie of hardwaxolie zijn allemaal benamingen voor combinaties van olie en was in een product. Vroeger bracht men eerst de olie aan en werd daarna de was in de olie ‘gepoetst’. Vandaag de dag brengen we het aan als een combinatieproduct. Er zijn wel twee lagen nodig voor een goed resultaat, die tweede laag is dan vaak een transparante afwerklaag.

Na een bewerking met hardwaxolie heeft uw vloer een hoge kras- en slijtvastheid. Hierdoor is deze olie erg geschikt voor intensief belopen ruimtes. Er is volop keus in kleuren en met hardwaxolie zijn er meer mogelijkheden om een (zijde-) glans aan de vloer te geven. ‘Dichtere’ houtsoorten zoals wenge en jatoba hebben meer onderhoud nodig, omdat de waslaag hier op de vloer blijft liggen en dus makkelijker wegslijt.

Onderhoud van een hardwaxolie vloer

Wij raden aan om een vloer die is afgewerkt met hardwaxolie eens per jaar in de onderhoudswas te zetten. Dit zorgt voor voldoende bescherming voor een lange levensduur. Een vloer met hardwaxolie kan lokaal worden bijgewerkt, al gaat dat bij een geoliede vloer nog wat beter. Bij een zijdemat hardwaxvloer blijven lokaal bijgewerkte delen in het begin zichtbaar, dit verdwijnt na verloop van tijd. Vloeren met een gekleurde hardwaxlaag zijn bij slijtage moeilijker te herstellen.

Schoonmaken van een hardwaxolie vloer

Net als bij een geoliede vloer, raden wij aan om een hardwaxolievloer periodiek (bijvoorbeeld eens per maand) te reinigen met een voedende zeep of milde reiniger. Beperk ook bij deze vloer de hoeveelheid vocht, werk met een goed uitgewrongen mop of dweil. En vermijd allesreinigers, die veroorzaken een doffe uitstraling.

Lak

Vaak zijn het tropische houtsoorten die in de lak worden gezet, maar ook bijvoorbeeld Frans eiken kan mooi worden gelakt. Denk bijvoorbeeld aan een gebleekte ‘skylt’ lak die een prachtige matte, natuurlijke, uitstraling geeft.

Lak wordt in meerdere lagen aangebracht. Meestal 3. Een nadeel van lak is dat lokaal bijwerken niet mogelijk is, krassen en sporen blijven daardoor zichtbaar. Ook kan lak snel ‘vergelen’ door zonlicht, maar sommige mensen vinden dit juist mooi. Het is niet mogelijk om lak in diverse kleuren aan te brengen, maar u kunt wel bepalen of u (zeer) mat wilt of (zeer) glanzend.

Onderhoud van een gelakte vloer

Gelakte vloeren vragen weinig onderhoud. U kunt, als u dat wilt, de vloer behandelen met een speciale onderhoudspolish. Dit is een goede oplossing zodra uw vloer wat dof wordt of er kleine krasjes op te zien zijn. Een polish is ook raadzaam als de gelakte vloer in een ruimte ligt waar de kans op water morsen groot is. Bijvoorbeeld de keuken of badkamer.

Schoonmaken van een gelakte vloer

Heeft u per ongeluk gemorst op de gelakte vloer? De beste remedie is direct opvegen om vlekken te voorkomen. Ook bij gelakte vloeren geldt: geen allesreinigers en niet te veel vocht op uw vloer. Er zijn speciale reinigers die het beste resultaat garanderen voor de uitstraling van uw vloer. Wij raden ook aan de vloer regelmatig te stoffen en/of stofzuigen, zodat de stof niet in de lak wordt gelopen.